Lancering van de GoeBezig-prijzen-2019. Uitreiking op 27 april te Massemen!

NEEM DE HANDSCHOEN OP EN DING MEE NAAR EEN VAN ONZE 3 GOEBEZIG-PRIJZEN!!
Bewonersgroepen én gemeentebesturen die zich vol goesting en via een participatieve werking inzetten voor meer leefbaarheid op het platteland, zetten wij graag in de kijker. Die bekronen wij met onze GoeBezig-prijs. Kandidaturen hiervoor kunnen tot en met 28 maart 2019 worden ingediend.GoeBezig 2015 logo klein
1 GoeBezig-prijs voor een vooraf genomineerde Vlaamse gemeente
We polsen hieromtrent bij de ambtenaren naar de inspanningen en gebruikte methodieken tijdens de recente voorbije jaren om de gemeentelijke participatie op het platteland te verhogen. Daarnaast polsen we naar de intenties van het nieuwe bestuur rond beleidsparticipatie via de beleidsverklaring of BBC. Op welk thema van de toekomst willen zij op dit vlak tijdens de volgende jaren inzetten?
2 GoeBezig-prijzen voor bewonersgroepen uit Vlaanderen
(Geen prijs meer per Vlaamse provincie, maar 2 prijzen voor heel Vlaanderen. Let wel: een groep kan geen aanspraak maken op beide prijzen!)
De 1e prijs bekroont (zoals in de voorbije jaren) de algemene werking van de bewonersgroep. Download hier het Deelnameformulier 2019 groepen 1e GoeBezig-prijs
De 2e prijs (nieuw!) bekroont de goede samenwerking van de bewonersgroep met de achterban (en draait dus om de representativiteit). Download hier het Deelnameformulier 2019 groepen 2e (extra) GoeBezig-prijs
Deadline indienen deelnameformulieren (zowel voor genomineerde gemeenten als bewonersgroepen): donderdag 28/03/2019 (tot middernacht).
 JURY Gewoontegetrouw zullen de kandidaturen van gemeentebesturen door een vakjury van externen worden beoordeeld. Die van meedingende bewonersgroepen worden zowel door dezelfde vakjury als een publieksjury getoetst. Groepen zullen elkaar dus ook kunnen beoordelen.
De uitreiking van de 3 prijzen gaat door op 27 april te Massemen (Wetteren) rond de middag.veel-succes-zwart-wit-letters

Inspiratie via de geselecteerde projecten van Buurten op den Buiten

Overal in Vlaanderen bedenken geëngageerde buren manieren om de samenhorigheid te versterken. 46 projecten in een landelijke buurt of wijk kregen in 2018 steun van Buurten op den Buiten, een initiatief van de Koning Boudewijnstichting en de Vlaamse Landmaatschappij. Maar er kennis mee: Geselecteerden Buurten op den Buiten 2018

Een nieuwe oproep van Buurten op den Buiten wordt gelanceerd in januari 2019.

Buurten_opden_Buiten_logo

3e Preus up onz Dorp in West-Vlaanderen (za 20 oktober, Dag van de Trage Weg)

Provincie West-Vlaanderen en Vlaamse Vereniging Dorpsbelangen organiseren op zaterdag 20 oktober de 3e Preus up onz Dorp! Bestuursleden van bewonersgroepen of participatieambtenaren, schrijf u in (via agnes.voet@dorpsbelangen.be)! 

We wandelen met Tom Vermeersch (Gebiedsgerichte werking Prov. West-Vl.) en Jos Sypré (Schepen van Beernem) alsook enkele leden van bewonersgroep Oostveld Leeft! langs de Trage Wegen in Oostveld, Oedelem en horen er alles over het grote Trage-Wegen-Actieplan dat in Beernem werd opgemaakt. Daarna genieten we bij een verbindende babbel samen van een heerlijk broodje. Start om 9.30 u. aan het Parochiaal Centrum, Tinhoutstraat 91 te Oedelem.

Tom Vermeersch ondersteunde verschillende gemeenten in West-Vlaanderen rond ‘trage verbindingen’ en werkte hier en daar met het gemeentebestuur en lokale verenigingen of bewonersgroepen een algemeen actieplan uit dat daarna ook gerealiseerd wordt. In Beernem werd de participatieve aanpak voor de opmaak van een trage wegenplan een succesverhaal. Reeds voor twee dorpskernen is er een plan dat nu stapsgewijs wordt uitgevoerd.  Kom er alles van naaldje tot draadje over te weten. En geniet er bovendien van de landelijke schoonheid!

Jos Sypré ijverde als gemeenteraadslid reeds voor de herwaardering van Trage Wegen. Toen hij in 2007 schepen voor mobiliteit werd, nam hij de koe bij de horens en zocht medestanders voor de opmaak van een trage wegenplan.  Zo werd samen met collega’s van landbouw en toerisme het eerste tragewegenplan voor Oedelem opgemaakt.  Kort daarna zocht de bewonersgroep Oostveld Leeft ook hulp bij Jos om voor de kern van Oostveld een herwaardering van trage wegen op te starten. U hoort dan ook een aantal reflecties van Oostveld Leeft op deze boeiende wandeling.

DSCN6436

W-VL logo koepel cmyk

 

(foto Reginald Braet)