Waar bewonersgroepen uit Vlaams landelijk gebied elkaar ontmoeten

Met de steun van de Vlaamse overheid en de Oost-Vlaamse Provinciale Landbouwkamer

Waar bewonersgroepen uit Vlaams landelijk gebied elkaar ontmoeten - Met de steun van de Vlaamse overheid en de Oost-Vlaamse Provinciale Landbouwkamer

Vormingsbijeenkomsten over het toekomstperspectief van de dorpsbibliotheek en de parochiekerk.

Afbeelding2

Donderdag 26 september en maandag 7 oktober vinden de nieuwe vormingsbijeenkomsten, georganiseerd door de Oost-Vlaamse Vereniging Dorpsbelangen, plaats. Voor elke bijeenkomst komt een spreker toelichting geven over het thema van de avond en is er tijd voor een bespreking. Bewonersgroepen krijgen ook de kans om in gesprek te gaan met direct betrokkenen bij dit thema. Gemeentebesturen, bibliothecarissen, leesgroepen, het bisdom, de kerkfabrieken, parochieverantwoordelijken en organisaties gelinkt aan het thema worden ook uitgenodigd. Lees verder…

 

De uitnodigingen in pdf vindt u alvast hier terug:

 

Het vakblad ‘Ruimte’ pakt uit met een themanummer over het dorp.

‘Ruimte’, het magazine van de Vlaamse Vereniging voor Ruimte en Planning (VRP), is een vakblad voor ruimtelijke planners,  stedenbouwkundigen en iedereen met interesse in ruimtelijke ordening en stedenbouw. ‘Ruimte’ snijdt op een toegankelijke manier  belangrijke ruimtelijke en stedenbouwkundige thema’s aan.

Themanummer 18 analyseert het dorp en gaat na hoe het  zijn identiteit terug kan krijgen. Het houdt verschillende interessante artikels in. Onder andere is er een interview terug te vinden met Luc Joos, beleidsmedewerker bij Samenlevingsopbouw Oost-Vlaanderen en penningmeester bij de Oost-Vlaamse Vereniging Dorpsbelangen.

 

Het magazine kunt u hier inkijken.

 

9 Oost-Vlaamse gemeenten kunnen beroep doen op plattelandsfonds.

Het plattelandsfonds is er gekomen omdat vandaag heel wat plattelandsgemeenten kampen met een aantal problemen omwille van hun typische plattelandskenmerken, met name hun uitgestrektheid, lage bevolkingsdichtheid en de hoeveelheid open ruimte. Er werd ondertussen acht miljoen euro uitgetrokken voor dit fonds! Dit betekent dat in 2013 alle 50 doelgemeenten uit het plattelandsfonds beroep kunnen doen op de financiering! Hiervan zijn er 9 Oost-Vlaamse gemeenten: Sint-Laureins, Kaprijke, Assenede, Moerbeke, Knesselare, Zomergem, Wortegem-Petegem, Horebeke en Maarkedal.

Begin september brengt de VLM (de Vlaamse Landmaatschappij) een brochure uit waarin alle informatie over dit plattelandsfonds te vinden is.

Meer info over de concrete voorwaarden en wat voor uw gemeente wordt uitgetrokken vindt u hier.

 

 

 

Contact