Waar bewonersgroepen uit Vlaams landelijk gebied elkaar ontmoeten

Met de steun van de Vlaamse overheid en de Oost-Vlaamse Provinciale Landbouwkamer

Waar bewonersgroepen uit Vlaams landelijk gebied elkaar ontmoeten - Met de steun van de Vlaamse overheid en de Oost-Vlaamse Provinciale Landbouwkamer

Ellen Van Basselaere verlaat de Oost-Vlaamse Vereniging Dorpsbelangen vzw

Ellen Van Basselaere, de huidige educatief medewerker van de Oost-Vlaamse Vereniging Dorpsbelangen vzw die sinds 2 mei 2013 aan de slag is voor de vzw, heeft haar ontslag aangeboden. Zij blijft wel nog tot en met 17 augustus werkzaam voor de vzw en in die tijd zoekt O-V Dorpsbelangen naar een opvolger.

Ellen, die een bachelor in het Sociaal Werk heeft, start vanaf 18 augustus als cultuurbeleidscoördinator bij de gemeente Sint-Laureins. Ze wil zich op deze manier inzetten voor haar eigen gemeente. “Ik heb dit werk heel graag gedaan en sta volledig achter de vzw en de mensen die zich zo inzetten voor hun gemeente. Maar ik kon de kans niet laten liggen om iets te betekenen in eigen gemeente. Ik heb heel veel bijgeleerd en zal dit ook meenemen naar mijn nieuwe job.”

De openstaande vacature kan je hier vinden. Het liefst start Ellen haar opvolger in de week van 11 augustus om de overdracht te vergemakkelijken.

Interesse? Solliciteren kan voor 18 juli via info@dorpsbelangen.be.

Start nieuwe editie Goed Gezien!

Voor het tweede jaar op rij organiseren Radio 2 en de Koning Boudewijnstichting in samenwerking met Het Nieuwsblad Goed gezien. Met de actie plaatsen de organisatoren kleine buurtinitiatieven in de kijker. Weerman Frank Deboosere zet als peter van de actie zijn schouders onder het project.

 

Vorig jaar gingen Radio 2 en de Koning Boudewijnstichting voor het eerst op zoek naar toffe, geëngageerde mensen die met kleine initiatieven een groot verschil maken in hun buurt. Ze werden overspoeld met leuke acties. “Dergelijke initiatieven moeten gekoesterd worden en verdienen navolging”, aldus Frank Deboosere. “Maar mensen die zich voor hun straat, wijk of buurt engageren zijn vaak heel bescheiden.”

Daarom lanceert onze weerman vandaag een nationale oproep: een hele zomer lang kan iedereen via radio2.be Frank tippen over spontane, kleinschalige initiatieven in zijn of haar buurt. Iemand die de kinderen uit de wijk naar de sportclub brengt, zelfgebakken taart uitdeelt bij de buren, helpt zware boodschappen te dragen… Het zijn net zulke vormen van solidariteit die Radio 2 en de Koning Boudewijnstichting met Goed gezien in de kijker willen zetten.

Na de zomer kiest een jury per provincie een opmerkelijk project uit. De Madammen nemen elk van die vijf projecten grondig onder de loep. Nadien kan er gestemd worden op de verschillende initiatieven. Het project met de meeste volgers krijgt een geldprijs ter waarde van 2.000 euro en zal door Radio 2 en de Koning Boudewijnstichting verspreid worden: alle buren die een soortgelijk initiatief willen opstarten, krijgen een pakket waarmee ze aan de slag kunnen.

Meer info? Klik hier.

Word jij lid van de werkgroep mobiliteit op het platteland?

Afbeelding1

De vzw behartigt de belangen van de plattelandsbewoner op lokaal, provinciaal en Vlaams niveau. Naar aanleiding van het memorandum van De Lijn, waarin topman Roger Kesteloot de mobiliteit op het platteland wil herbekijken, uitte de Oost-Vlaamse Vereniging Dorpsbelangen vzw haar bezorgdheid. Mobiliteit op het platteland moet gegarandeerd blijven. Hoe dat wordt georganiseerd, kan besproken worden. Zolang de belanghebbenden hierbij ook hun stem kunnen laten horen!

Om ervoor te zorgen dat de Oost-Vlaamse plattelandsbewoner bij de beslissingen van De Lijn wordt betrokken, zitten wij aan tafel met de openbare vervoersmaatschappij. Meer weten over de werkgroep mobiliteit op het platteland die we hiervoor willen oprichten? Klik hier.

Het participatiebeleid in Merelbeke gebundeld in een brochure.

De voorbije vier jaar werkten Samenlevingsopbouw Oost-Vlaanderen en de gemeente Merelbeke samen rond het participatieproject DORP inZICHT. Via dit project wou de gemeente Merelbeke de band met zijn inwoners uit de deelgemeenten versterken. In elke deelgemeente en in de wijk Flora werd het project uitgevoerd en werd een bewonersplatform opgericht.

Het verloop van dit  participatieproject werd in een brochure samengevat. De brochure is een inspiratiebron voor gemeenten en steden in Vlaanderen die ook aan de slag willen gaan met bewonersplatformen. De voorbeelden uit de brochure tonen duidelijk de meerwaarde aan om inwoners bij het gemeentelijk beleid te betrekken. Een bewijs dat inwoners, schepenen en ambtenaren elke vanuit hun ervaring en kennis samen het gemeentelijk beleid kunnen versterken.

Klik hier voor meer info.

Contact