THEMA-AVOND LOKALE BEREIKBAARHEID in CC Zwaneberg, Heist-op-den-Berg (23/11 van 19u30-21u45)

Netwerk Duurzame Mobiliteit organiseert i.s.m. de Vlaamse Vereniging Dorpsbelangen

Lokale bereikbaarheid nov.jpg

Lokale bereikbaarheid is bij uitstek een thema dat leeft in landelijk gebied. Het is immers daar dat mensen steeds meer diensten zien verdwijnen, verder weg wonen van kernen waar voorzieningen aanwezig zijn, het aanbod aan openbaar vervoer zien slinken, en zich vaker dan in de stad genoodzaakt zien om de wagen te gebruiken.

We laten Prof. Maarten Loopmans (KULeuven) aan het woord over dorpen in verandering. En we gaan met u in dialoog over 4 lokale voorbeelden van werken aan lokale bereikbaarheid in een landelijke context.

– Bewoners gaan zelf aan de slag in dorpsraden, zetten projecten op het getouw die meer doen dan de sociale cohesie versterken en dagen hun bestuur uit (voorbeeld Achterbroek i.s.m. Vlaamse Vereniging Dorpsbelangen)

– Lokaal middenveld zit niet stil en onderneemt actie rond verkeerssituaties, zet zich in voor basisbereikbaarheid en droomt over dorpshubs (Landelijke Gilden geven het voorbeeld)

– Vervoer op maat, vervoer op andere manieren, vervoer waar mensen samen de schouders onder zetten: welke voorbeeldprojecten kunnen anderen inspireren? (Busje komt zo en andere projecten door TreinTramBus)

– Ook de provinciale overheid maakt werk van de veerkracht van dorpen, met oog voor thema’s als vervoersarmoede, basisvoorzieningen, bereikbaarheid en zoveel meer. (Veerle Van Westen, adviseur dorpenbeleid Prov. Antwerpen, en gemeente Heist-op-den-Berg slaan de handen in elkaar)

Met welk idee keert u graag terug naar uw dorp? Inschrijven is gratis, maar wel verplicht! Gebruik daartoe deze link. Locatie: Cultuurcentrum Zwaneberg, Café Velodroom, Cultuurplein 1 te Heist-op-den-Berg.

Dit bericht is geplaatst in Uncategorized. Bookmark de permalink.