THEMA-AVOND LOKALE BEREIKBAARHEID in LDC De Vesting in Oudenaarde (21/11 van 19u30-21u45)

Netwerk Duurzame Mobiliteit organiseert i.s.m. de Vlaamse Vereniging Dorpsbelangen

Lokale bereikbaarheid nov.jpg

Lokale bereikbaarheid is bij uitstek een thema dat leeft in landelijk gebied. Het is immers daar dat mensen steeds meer diensten zien verdwijnen, verder weg wonen van kernen waar voorzieningen aanwezig zijn, het aanbod aan openbaar vervoer zien slinken, en zich vaker dan in de stad genoodzaakt zien om de wagen te gebruiken.

We laten Prof. Maarten Loopmans (KULeuven) aan het woord over dorpen in verandering. En we gaan met u in dialoog over 4 lokale voorbeelden van werken aan lokale bereikbaarheid in een landelijke context.

– Bewoners gaan zelf aan de slag in dorpsraden, zetten projecten op het getouw die meer doen dan de sociale cohesie versterken en dagen hun bestuur uit (voorbeeld ‘t Een en ‘t Ander, Schuiferskapelle-Tielt)

– Lokaal middenveld zit niet stil en onderneemt actie rond verkeerssituaties, zet zich in voor basisbereikbaarheid en droomt over dorpshubs (Landelijke Gilden geven het voorbeeld)

– Vervoer op maat, vervoer op andere manieren, vervoer waar mensen samen de schouders onder zetten: welke voorbeeldprojecten kunnen anderen inspireren? (Busje komt zo, een project van TreinTramBus)

– Steeds meer gemeentes gaan voor LaMA (Laboratorium Mobiele Alternatieven): gemeente, inwoners en lokale stakeholders gaan samen aan de slag met de publieke ruimte om veiligheid en nabijheid waar te maken (LaMA, een project van Netwerk Duurzame Mobiliteit)

Met welk idee keert u graag terug naar uw dorp? Inschrijven is gratis, maar wel verplicht! Gebruik daartoe deze link. Locatie: Sociaal Huis De Vesting, Meerspoort 30 te Oudenaarde.  

 

Dit bericht is geplaatst in Uncategorized. Bookmark de permalink.