Behoud de geldautomaat!

De Vlaamse Vereniging Dorpsbelangen vzw (VVDB) pleit voor het versneld invoeren van de bankneutrale geldautomaten in Vlaamse plattelandsdorpen. Met Batopin en Jofico, hebben zowel de grootbanken als de kleinbanken daar plannen rond, maar de concrete uitvoering laat op zich wachten.

Alsmaar meer banken sluiten hun kantoren in kleine en middelgrote dorpen en daarmee verdwijnen ook de meeste geldautomaten. Ondanks de toename van het digitaal bankieren, zijn er veel – vaak oudere mensen, maar ook andere bevolkingsgroepen – die hun bankverrichtingen niet thuis op de computer of smartphone doen. Bovendien hebben mensen nog altijd nood aan cash geld. Daarom pleit de Vlaamse Vereniging Dorpsbelangen vzw voor het zo snel mogelijk installeren van bankneutrale geldautomaten, binnen een straal van 5 kilometer, vooral in die dorpen die er nu al geen (meer) hebben.

“De beste plaats hiervoor is een centraal gelegen of drukbezochte plek in het dorp, goed bereikbaar en makkelijk toegankelijk voor iedereen: ouderen, mensen met een beperking…
We zijn heel blij dat er op alle niveaus voorstellen en plannen zijn, maar we willen nu concrete stappen zien. We vragen dan ook dat de banksector daar – samen met de federale en Vlaamse overheid –  snel werk van maakt. Zo vermijden we dat nog meer mensen uit de boot vallen voor essentiële diensten. Bovendien kadert dit in een ruimere visie van de decentralisatie van de dienstverlening, waar de VVDB dit jaar op inzet”, besluit voorzitter William Minnaert.