2023
Dorpsraad Baardegem organiseert op 30 april een gegidste wandeling van ongeveer 5 kilometer door de natuur. Het aantal deelnemers wordt beperkt tot 50 personen. Inschrijven door betaling van € 3,00/ €1,50 met kansentarief) op BE03103049607484 van Dorpsraad Baardegem. Er is een drankje in de prijs inbegrepen. Start om 14.00 u. op de parking achter zaal Ons Huis in de Winningstraat.

Winterevenement in onder meer Erembodegem, Ursel, Oostkerke, De Assels, Onkerzele, Schendelbeke, Viane, Zandbergen, Denderhoutem, Heldergem, Spalbeek…
Klik hier voor alle leden.

2022
Lentedrink bij onder meer Bewonersplatfom Kwenenbos, Dorpsraad Sinaai en Dorpsraad Schendelbeke
Zwerfvuilopruimactie bij onder meer Bewonersplatform Flora, Bewonersplatform Oosteeklo, Bewonersplatform Schuiferskapelle, Dorpsraad Heusden, Dorpsraad Neerijse, Leefbaar Baarle.

2021
Burgerbeweging Toekomst Telt (Heusden-Zolder) organiseerde op zondag 24 oktober een wandeling met speakerscorners. Zes sprekers hielden een pleidooi voor diversiteit, duurzaamheid, open groene ruimte, biologisch samentuinen, inclusie en zachte mobiliteit. Aan het einde waren er na de groepsfoto op de trappen van Kasteel Meylandt nog eens 2 korte spontane toespraken.
De (apolitieke) burgerbeweging verbreedt zo verder haar basis en gaat hier de volgende maanden concreet mee aan de slag samen met de gemeente en andere partners. Klik hier voor een compilatievideo. Meer info op www.ToekomstTelt.be

In het kader van het Interreg NSR project I2I (From Isolation to Inclusion) werkte ZorgLab Aalst samen met het wijkgezondheidscentrum Daenshuis, Odisee Hogeschool en verschillende lokale partners aan een veerkrachtige wijk voor meer verbinding. De dorpsraden van Baardegem en Nieuwerkerken maakten ook ‘een tafel van vermenigvuldiging’.

Dorpsraad Bolderberg (Heusden-Zolder) organiseerde i.s.m. de Handelsvereniging op zondag 3 oktober een buurtbabbel op zes verschillende plaatsen in het dorp. Lees meer.

Burgerbeweging Toekomst Telt (Heusden-Zolder) hield op dinsdag 28 september een Toekomstcafé over inclusie en duurzaamheid. Klik hier voor alle info.

In varkensdorp Koningshooikt (Lier) vierden ze het 200 jaar bestaan. Klik hier voor een unieke expo.

Op zondag 12 september organiseerde Dorpsraad Grimminge (Geraardsbergen) een garageverkoop.

Op zaterdag 11 september kon je in Overslag (Wachtebeke) naar de garageverkoop van het wijkplatform.

Op zondag 5 september organiseerde Dorpsraad Onkerzele (Geraardsbergen) een garageverkoop.

Tot eind september kon je in Bolderberg (Heusden-Zolder) deelnemen aan een fotowandelzoektocht. Lees meer.

Dorpsraad Eversel-Ubbersel (Heusden-Zolder) organiseerde een fotozoektocht tot eind augustus. Lees meer.

Dorpsraad Afrit 12 Hansbeke (Deinze) lanceerde een oproep om een doorzichtige geluidswand aan de spoorlijn te plaatsen zodat dorpsgenoten elkaar blijven zien. Lees meer.

Bewonersplatform Bassevelde (Assenede) schreef op 10 juni een open brief naar het gemeentebestuur met als doel meer visie rond ruimtelijke ordening. Lees meer.

Bewonersplatform Oostkerke en Bewonersplatform Kwenenbos organiseerden opnieuw petanque bij droog weer.

Culturele Dorpsraad Waanrode vzw (Kortenaken) organiseerde tot 31 augustus een zoektocht ‘(Ver)ken Waanrode’, doorheen het dorp. Iedereen kan deelnemen. Meer info op www.waanrode.be.

Bewonersplatform Kwenenbos (Merelbeke) organiseerde in juli een wandel- en fietszoektocht in het spoor van Pieter Breugel. Lees meer.

Zevergem Bougeert (De Pinte) installeerde volkstuintjes in een serre. Lees meer.

Dorpsraad Baardegem (Aalst) maakte een kijkboek over het dorp vroeger en nu. Lees meer.

Dorpraad Heldergem (Haaltert) organiseerde tijdens de kermis, samen met de heemkundige kring, een tentoonstelling over het leven in hun dorp. Lees meer.

Dorpsraad Achterbroek (Kalmthout) verzamelde van 2 tot 9 april ideeën voor een ‘Veerkrachtig Achterbroek’. Met de input van de dorpsgenoten tekenen ze, samen met het lokaal bestuur, provincie Antwerpen en Rurant een actiegerichte toekomstvisie uit voor het dorp. Lees meer.

In het paasweekend organiseerde Dorpsraad Spalbeek 2.0 (Hasselt) originele activiteiten ‘in het spoor van het blauw konijn’. Lees meer.

Burgerbeweging Toekomst Telt (Heusden-Zolder) organiseerde een aantal praatcafés, telkens over twee onderwerpen. Lees meer.

Dorpsraad Moerbeke-Atembeke (Geraardsbergen) werkte, in samenwerking met het lokaal bestuur en dankzij een burgerbudget, een tweetal wandelroutes uit.

Bewonersplatform Abele (Poperinge) haalde via een crowdfundcampagne al meer dan 15 000 euro op voor de de aanleg van hun droomplein. Lees meer.

Dorpsraad Goeferdinge (Geraardsbergen) liet een dorpsvlag maken die ook alle inwoners kunnen aankopen. Lees meer.

Leefbaar Baarle-Drongen (Gent) ijverde voor:
– het behoud van de Noordhoutkouter als open landbouwgebied, dat deels gereserveerd wordt voor een stadslandbouwproject. Het Gents stadsbestuur heeft, samen met enkele sociale huisvestigingsmaatschappijen, plannen om verschillende woonblokken met meer dan 130 sociale wooneenheden te realiseren op die plek. Klik hier voor meer info.
– om bij de uitbreiding van Industriezone Drongen I de ontsluitingsweg niet door woonstraten te leiden, maar rechtstreeks op de autoweg te laten aansluiten.

Buurtcomité Assels-Drongen (Gent) volgde de ontwerpplannen van de Stad Gent van het thematisch RUP 169 Groen – Deelgebied 700 – Drongen -Assels op de voet op en maakte haar bezorgdheden over de leefbaarheid van hun buurt kenbaar aan het stadsbestuur. Lees meer.

Bewonersplatform Bassevelde (Assenede) werkte vanaf november 2020 aan de aanleg van een ontmoetingstuin achter het buurthuis Bass’Cul. Klik hier voor de foto’s.

Wijkplatform Kalve-Ramonshoek (Wachtebeke) pimpte de fietsrustplek. Kik hier voor de foto’s.

Bewonersplatform Flora (Merelbeke) organiseerde op 16 januari de huiskamereditie van hun jaarlijkse quiz.

Bewonersplatform Ursel in Zicht (Aalter) gaf een fotoboek uit met de mooiste foto’s van hun dorp, door de inwoners gemaakt en ingezonden.

2020
De Culturele Dorpsraad Waanrode (Kortenaken) heeft met een eigen rozenlikeur een ideaal eindejaarsgeschenk. Klik hier voor meer info.

Dorpsraad Viane (Geraardsbergen) organiseerde in december een fotowedstrijd rond sfeerverlichting.

Dorpsraad Koningshooikt (Lier) liet, ter gelegenheid van de viering van het 200 jarig bestaan van het dorp in 2021 een Hooikts feestbier ‘Ne Jutteneer’ brouwen door een microbrouwer uit Lier.
Deze zomer organiseerden ze een wedstrijd om het etiket te ontwerpen. Lees meer.
Zij brachten de verkeerstromen in hun dorp in kaart via www.telraam.net.

(H)echt Herne was met haar vijf kubussen in het landschap genomineerd voor de Toerisme Awards Vlaams-Brabant 2020 in de categorie streekidentiteit. Klik hier voor nieuws uit de groep.
Lees meer over wie de winnaars werden.

Eind november 2020 vierde Dorpsraad Afrit 12 Hansbeke (Deinze) haar eerste verjaardag. Het bestuur blikt tevreden terug en kijkt vooral hoopvol vooruit naar nog meer participatie. Klik hier voor een artikel uit Het Nieuwsblad.

Bewonersplatform Kwenenbos (Merelbeke) slaagde er op 25 oktober 2020 in om, in samenwerking met Natuurpunt, een volledig coronaveilige wandeling te organiseren.
Lees hier hoe ze het aanpakten.

Op 24 oktober plantte Bewonersplatform Bassevelde (Assenede) 10 500 bloembollen in de pastorietuin en bij een klein groen stukje grond van een nieuwbouwproject enerzijds om de omgeving op te fleuren maar ook om het landelijke dorp ook bijvriendelijker te maken. Klik hier voor een aantal foto’s.

Wijkplatform Kalve-Ramonshoek (Wachtbeke) organiseerde op 17 oktober volledig coronaproof een garageverkoop. Klik hier voor een aantal foto’s.

Dorpsraad Kortemark mag terecht fier zijn op het heropenen van trage wegen en het plaatsen van de officiële naambordjes.

Dorpsraad Boekt (Heusden-Zolder) werkte met ‘Veerkrachtig Boekt’ aan het bevorderen van de mentale en fysieke gezondheid van de bewoners. Lees meer.

Op vrijdag 9 oktober werd de vernieuwde dorpskern van Sint-Jan (Wingene) feestelijk geopend. Na de aanplantwerken zal het dorpscentrum en ook de boomgaard er nog prachtiger uitzien. Klik hier voor een artikel uit Het Laatste Nieuws.

Door de inbreng van Dorpsraad Zarlardinge (Geraardsbergen) liep er een pilootproject met fietssuggestiestroken om van de wielergemeente ook een fietsvriendelijke gemeente te maken.
Lees meer.

Overlegplatform Zwijnaarde (Gent) werkte samen met de stad ijverig voort aan het wijkplan.
Lees meer.

Bewonersplatform Kwenenbos (Merelbeke) organiseerde op zondag 25 oktober 2020, in samenwerking met Natuurpunt, een natuurwandeling in de Scheldevallei. Er waren tijdens de wandeling 5 stopplaatsen waar de gidsen van Natuurpunt gedurende ongeveer 30 minuten uitleg gaven over fauna en flora. 
De volledige organisatie verloopt coronaproof: 
* Deelnemers schrijven zich online in en kiezen een tijdsslot.
* Er worden groepen van maximaal 25 personen gemaakt, met respect voor de bubbels.
* Een mondmasker is verplicht.
* Er is handgel aan het vertrekpunt
* Er worden geen voedingswaren of aandenken meegegeven. 
Klik hier voor meer info.

Dorpsraad Goeferdinge (Geraardsbergen) organiseerde op zondag 25 oktober 2020 ‘WOEFerdinge’ een wandelzoektocht met of zonder jouw hond. Klik hier voor alle info.

Dorpsdag ‘Achterbroek Zomert Uit’, kon zoals de meeste evenementen niet doorgaan. Dorpsraad Achterbroek (Kalmthout) werkte een leuk alternatief uit. Een ‘Winkelwandeling met fotozoektocht’. Op de plaats van voormalige winkels hingen advertenties en foto’s. De zoektocht liep de hele maand september. Klik hier voor het plannetje en hier voor de zoektocht.

Het Bewonersplatform Sint-Jan (Wingene) organiseerde een fotozoektocht. Klik hier voor alle info.

Woumen (Diksmuide) was in de ban van FERM bebloemde fietsen.
Lieve Decru en haar enthousiaste leden van ‘FERM’, vroeger KVLV,  en het Bewonersplatform ‘De Blankaartklok’ namen het initiatief om Woumen een zomer lang in de bloemen te zetten en dit met bebloemde fietsen. Vele Woumenaars plaatsten een oude bebloemde fiets met een verhaal voor hun gevel, op het balkon, in de tuin, … Bloemen in een versleten fietstas, een oude boekentas, een handtas van oma zaliger, … je kan het zo gek niet bedenken! Klik hier voor de foto’s.

De dorpsraad van Heusden stak op zaterdag 27 juni 2020, samen met enkele tientallen buurtbewoners, leden van de fietsersbond, de dorpstuintjes en sympathisanten, het personeel en de bewoners van ‘t Vlot, waar mensen met een beperking begeleid samenwonen, een hart onder de riem door hen te vergasten op draaiorgelmuziek. (foto’s Ann Jordens)De Krant van West-Vlaanderen zette op 19 juni 2020 het Bewonersplatform van Abele met hun plannen voor ‘hun droomplein’ in de kijker. Klik hier om het artikel te lezen.

De Krant van West-Vlaanderen zette op 29 mei 2020 Klaas Carette van Bewonersplatform Schuiferskapelle in de kijker. Klik hier om het artikel te lezen.

Stilaan hernemen onze groepen hun activiteiten.
Een aantal groepen werkte mee bij het klaarmaken en bedelen van mondmaskers in hun gemeente. Dit was ondermeer het geval in Sinaai op zaterdag 23 mei en Heusden-Zolder (foto’s)
dinsdag 19 mei


woensdag 20 mei


Tijdens de Algemene vergadering van zaterdag 16 mei deed Gretel Sanders (Dorpsraad Achterbroek) een warme oproep om na de coronapandemie de rust in de Vlaamse dorpen te behouden. Heel wat groepen schaarden zich al achter deze oproep. Klik hier om de volledige tekst te lezen. Klik hier om dit mee te ondertekenen.

Fietsberaad, het kenniscentrum voor het fietsbeleid in Vlaanderen, is erg te spreken over de aanpak van de gemeente Heusden-Zolder in de Reitveldstraat in Boekt. Daarom heeft Fietsberaad op zijn website een artikel aan het project gewijd. De gemeente had naar aanleiding van een bouwwerf in de schoolomgeving, de Reitveldstraat geknipt voor autoverkeer zodat fietsers en voetgangers er veilig doorkunnen. Maar die ingreep viel zo in de smaak dat de gemeente aan Vlaanderen subsidies heeft gevraagd om met wat kleine infrastructurele ingrepen, die maatregel permanent te maken. ‘t Is de bedoeling om op termijn ook de andere schoolomgevingen in Heusden-Zolder aan te pakken.

Dorpsraad Schendelbeke (Geraardsbergen) organiseerde op zondag 22 maart van 13.30 u. tot 16.00 u. een infomoment over de plannen voor het nieuwe buurthuis. Meer info vindt u hier.

Heel wat groepen coördineren, organiseren of werken jaarlijks mee aan de grote lenteschoonmaak of zwerfvuilopruimactie. Dit is zo in Afsnee, Merelbeke-Flora, Oosteeklo, Schendelbeke, Schuiferskapelle, Sinaai, Sint-Jan Wingene, Spalbeek, Viane

Zaterdag 8 februari 2020 organiseerde Leefbaar Baarle, in samenwerking met Natuurpunt Gent, opnieuw een Wilgenknotdag in natuurgebied de Keuzemeersen. Zondag 16 februari organiseerden zij, samen met het Gents Milieu Front, een Repair Café in Drongen.

Dorpsraad ‘Afrit 12’ Hansbeke hield maandag 20 januari haar officiële startvergadering. Deze dorpsraad is een vervolg op de vereniging ’t Plankier. Meer info vindt u hier.

Dorpsraad Viane toonde tijdens de bewonersvergadering op zondag 19 januari 2020 een filmpje over de renovatiewerken van het ontmoetingscentrum. Je ziet hoe het ontmoetingscentrum, mede dankzij de Dorpskrachtprijs van 2018, al een hele facelift ondergaan heeft. Met de geldprijs werd het sanitair gedeelte vernieuwd. Het geld is dus goed gebruikt en hiermee is, voor zover nodig, ook bewezen dat de Dorpskracht-prijs van de VLM een prima initiatief is! Klik hier voor het filmpje van Luk De Boeck.

Hecht Herne creëerde in het najaar een 5de bijzondere kubus en verbindt daarmee het Dominicanessenklooster met de landelijke omgeving van deze Pajotse gemeente. Kijk hier even hoe mooi het kunstwerk is geworden!

Dorpsraad Heldergem bestaat twintig jaar en vierde dat jubileum met verschillende activiteiten tijdens het allerheiligenweekend van vrijdag 1 tot en met zondag 3 november 2019. Daarnaast zal de dorpsraad de gemeente ook helpen om nieuwe dorpsraden uit de grond te stampen.
Meer info vindt u hier.