Van onze leden

Bewonersplatform Kwenenbos (Merelbeke) organiseert op zondag 25 oktober, in samenwerking met Natuurpunt, een natuurwandeling in de Scheldevallei. Er zijn tijdens de wandeling 5 stopplaatsen waar de gidsen van Natuurpunt gedurende ongeveer 30 minuten uitleg geven over fauna en flora. 
De volledige organisatie verloopt coronaproof: 
* Deelnemers schrijven zich online in en kiezen een tijdsslot.
* Er worden groepen van maximaal 25 personen gemaakt, met respect voor de bubbels.
* Een mondmasker is verplicht.
* Er is handgel aan het vertrekpunt
* Er worden geen voedingswaren of aandenken meegegeven. 
Klik hier voor meer info.

Dorpsraad Goeferdinge (Geraardsbergen) organiseert op zondag 25 oktober ‘WOEFerdinge’ een wandelzoektocht met of zonder jouw hond. Klik hier voor alle info.

Dorpsdag ‘Achterbroek Zomert Uit’, kan zoals de meeste evenementen niet doorgaan. Dorpsraad Achterbroek (Kalmthout) werkte een leuk alternatief uit. Een ‘Winkelwandeling met fotozoektocht’. Op de plaats van voormalige winkels hangen advertenties en foto’s. De zoektocht loopt nog de hele maand september. Klik hier voor het plannetje en hier voor de zoektocht.

Het Bewonersplatform Sint-Jan (Wingene) organiseert een fotozoektocht. Klik hier voor alle info.

Woumen (Diksmuide) is in de ban van FERM bebloemde fietsen.
Lieve Decru en haar enthousiaste leden van ‘FERM’, vroeger KVLV,  en het Bewonersplatform ‘De Blankaartklok’ namen het initiatief om Woumen een zomer lang in de bloemen te zetten en dit met bebloemde fietsen. Vele Woumenaars plaatsten een oude bebloemde fiets met een verhaal voor hun gevel, op het balkon, in de tuin, … Bloemen in een versleten fietstas, een oude boekentas, een handtas van oma zaliger, … je kan het zo gek niet bedenken! Klik hier voor de foto’s.

De dorpsraad van Heusden stak op zaterdag 27 juni, samen met enkele tientallen buurtbewoners, leden van de fietsersbond, de dorpstuintjes en sympathisanten, het personeel en de bewoners van ‘t Vlot, waar mensen met een beperking begeleid samenwonen, een hart onder de riem door hen te vergasten op draaiorgelmuziek. (foto’s Ann Jordens)De Krant van West-Vlaanderen zette op 19 juni het Bewonersplatform van Abele met hun plannen voor ‘hun droomplein’ in de kijker. Klik hier om het artikel te lezen.

De Krant van West-Vlaanderen zette op 29 mei Klaas Carette van Bewonersplatform Schuiferskapelle in de kijker. Klik hier om het artikel te lezen.

Stilaan hernemen onze groepen hun activiteiten.
Een aantal groepen werkte mee bij het klaarmaken en bedelen van mondmaskers in hun gemeente. Dit was ondermeer het geval in Sinaai op zaterdag 23 mei en Heusden-Zolder (foto’s)
dinsdag 19 mei


woensdag 20 mei


Tijdens de Algemene vergadering van zaterdag 16 mei deed Gretel Sanders (Dorpsraad Achterbroek) een warme oproep om na de coronapandemie de rust in de Vlaamse dorpen te behouden. Heel wat groepen schaarden zich al achter deze oproep. Klik hier om de volledige tekst te lezen. Klik hier om dit mee te ondertekenen.

Fietsberaad, het kenniscentrum voor het fietsbeleid in Vlaanderen, is erg te spreken over de aanpak van de gemeente Heusden-Zolder in de Reitveldstraat in Boekt. Daarom heeft Fietsberaad op zijn website een artikel aan het project gewijd. De gemeente had naar aanleiding van een bouwwerf in de schoolomgeving, de Reitveldstraat geknipt voor autoverkeer zodat fietsers en voetgangers er veilig doorkunnen. Maar die ingreep viel zo in de smaak dat de gemeente aan Vlaanderen subsidies heeft gevraagd om met wat kleine infrastructurele ingrepen, die maatregel permanent te maken. ‘t Is de bedoeling om op termijn ook de andere schoolomgevingen in Heusden-Zolder aan te pakken.

Dorpsraad Schendelbeke (Geraardsbergen) organiseerde op zondag 22 maart van 13.30 u. tot 16.00 u. een infomoment over de plannen voor het nieuwe buurthuis. Meer info vindt u hier.

Heel wat groepen coördineren, organiseren of werken jaarlijks mee aan de grote lenteschoonmaak of zwerfvuilopruimactie. Dit is zo in Afsnee, Merelbeke-Flora, Oosteeklo, Schendelbeke, Schuiferskapelle, Sinaai, Sint-Jan Wingene, Spalbeek, Viane

Zaterdag 8 februari 2020 organiseerde Leefbaar Baarle, in samenwerking met Natuurpunt Gent, opnieuw een Wilgenknotdag in natuurgebied de Keuzemeersen. Zondag 16 februari organiseerden zij, samen met het Gents Milieu Front, een Repair Café in Drongen.

Dorpsraad ‘Afrit 12’ Hansbeke hield maandag 20 januari haar officiële startvergadering. Deze dorpsraad is een vervolg op de vereniging ’t Plankier. Meer info vindt u hier.

Dorpsraad Viane toonde tijdens de bewonersvergadering op zondag 19 januari 2020 een filmpje over de renovatiewerken van het ontmoetingscentrum. Je ziet hoe het ontmoetingscentrum, mede dankzij de Dorpskrachtprijs van 2018, al een hele facelift ondergaan heeft. Met de geldprijs werd het sanitair gedeelte vernieuwd. Het geld is dus goed gebruikt en hiermee is, voor zover nodig, ook bewezen dat de Dorpskracht-prijs van de VLM een prima initiatief is! Klik hier voor het filmpje van Luk De Boeck.

Hecht Herne creëerde in het najaar een 5de bijzondere kubus en verbindt daarmee het Dominicanessenklooster met de landelijke omgeving van deze Pajotse gemeente. Kijk hier even hoe mooi het kunstwerk is geworden!

Dorpsraad Heldergem bestaat twintig jaar en viert dat jubileum met verschillende activiteiten tijdens het allerheiligenweekend van vrijdag 1 tot en met zondag 3 november 2019. Daarnaast zal de dorpsraad de gemeente ook helpen om nieuwe dorpsraden uit de grond te stampen.
Meer info vindt u hier.