De Oost-Vlaamse Vereniging Dorpsbelangen reikt de GoeBezig-prijs uit.

dorps winnaars1

Zaterdag 22 maart vierde de Oost-Vlaamse Vereniging Dorpsbelangen vzw haar 1-jarig bestaan. De vzw ondersteunt bewonersgroepen uit Oost-Vlaams landelijk gebied die zich inzetten voor de leefbaarheid in hun dorp of omgeving op lokaal, provinciaal en Vlaams niveau.

Voor de eerste keer werd daarbij de GoeBezig-prijs uitgereikt aan een bewonersgroep en een lokaal bestuur. “Met deze prijs willen we bewonersgroepen belonen voor hun inzet om de inspraak en participatie van de plattelandsbewoner bij het beleid van hun gemeente te verzekeren. En lokale besturen die de meerwaarde van dergelijke participatie en inpraak aan het beleid inzien.” zegt Luc David, voorzitter van de Oost-Vlaamse Vereniging Dorpsbelangen vzw.

De jury bestaande uit Luc Joos, beleidsmedewerker bij samenenlevingsopbouw Oost-Vlaanderen en penningmeester Oost-Vlaamse Vereniging Dorpsbelangen vzw, Inge De Caluwé van de Provinciale Landbouwkamer en Nadine Vervaet van de Vlaamse Landmaatschappij, kreeg de moeilijke taak om uit alle kandidaten een winnaar te kiezen.

Het Bewonersplatform Oosteeklo kreeg uiteindelijk voor hun inzet de GoeBezig-prijs Wij doen geen wereldschokkende dingen, wij zijn gewoon vertegenwoordigers van ons dorp naar de fusiegemeente Assenede. We worden zegt Luc De Witte van het bewonersplatform Oosteeklo.

De stad Geraardsbergen kreeg de GoeBezig-prijs voor lokale besturen in ontvangst voor hun rijkelijke inzet voor de dorpsraden in hun deelgemeenten. Burgemeester Guido De Padt: “Wij ondersteunen momenteel 8 dorpsraden waarbij een 9de reeds wordt opgericht. Onze participatieambtenaar is momenteel volop bezig met het oprichten van nóg meer dorpsraden want we willen dat iedere deelgemeente door een bewonersgroep kan vertegenwoordigd worden.”

Proficiat!