Algemene Vergadering, een terugblik

Onze tweede noodgedwongen digitale Algemene Vergadering kende een boeiend verloop.
Ondanks het zonnige terrasweer zagen we op zaterdag 29 mei toch heel wat leden van onze koepelorganisatie op onze schermen verschijnen. Op wat netwerking tussendoor, moeten we nog even wachten, maar de geringe verplaatsing (enkel naar onze pc) is dan weer een voordeel.

Voorzitter William Minnaert blikte duidelijk tevreden terug op het afgelopen werkjaar. Hij mocht maar liefst zes nieuwe groepen verwelkomen: Burgernetwerk Toekomst Telt (Heusden-Zolder), Dorpsraad Kermt (Hasselt), Dorpsraad Leest (Mechelen), Dorpsraad Onkerzele (Geraardsbergen), Leefbaar Varsenare (Jabbeke) en Zevergem Bougeert (De Pinte.

Dagelijks Bestuurder Luc Joos goochelde met jaarcijfers en schoof een mooi uitziende begroting naar voren. Daarna maakte hij iedereen warm om, samen met lokale of regionale partners, een LEADER-project in te dienen.

Beleidsmedewerkster Agnes Voet deed het jaarplan uit te doeken. Iedereen kon hierna meebeslissen over de vormingsthema’s voor 2021 en waarrond we een dossier uitwerken.
We werken dit jaar rond deze vier thema’s:
  – Hoe vermijd je eenzaamheid in coronatijd?
  – Welke dienstverlening blijft noodzakelijk in dorpen?
  – Hoe moet de basisbereikbaarheid (openbaar en andere vormen van vervoer) uitgebouwd
worden?
  – Hoe kan de publieke ruimte in woonbuurten kwaliteitsvol ingericht worden?

GoeBezig-prijs 2021
Het kwaliteitsvol inrichten van de publieke ruimte in woonbuurten wordt meteen ook het thema van de GoeBezig-prijs die op 16 oktober wordt uitgereikt. Meer info hierover volgt later.

Na de pauze maakten we kennis met vijf goede praktijken en zagen we hoe lokale besturen en andere organisaties samenwerken met vrijwilligers om de dienstverlening in dorpen op peil te houden of nog te verbeteren. Klik hier voor de presentaties en de teksten. Zo kan iedereen nu met een pak inspiratie verder aan de slag in zijn eigen dorp en maken we de Vlaamse dorpen samen veerkrachtiger en meer leefbaar.